Yağ Yakımını Sağlayan Süper Öneriler

Sağlıklı olmak sadece ama sadece kendinize iyi bakmakla, sağlıklı bir hayat tarzını ve beslenme alışkanlıklarını benimsemekle mümkün olabilir.
Sağlıklı zayıflamada önemli kural yaygın olarak uygulanan çok düşük kalorili diyetleri değil,  sağlıklı besinleri tercih etmektir. İşte sağlıklı ve kalıcı yağ yakımını sağlayacak öneriler:

 

  1. Porsiyonlarınızı doğru ayarlayın: Son yıllarda evlerde ve dışarıda tabak boyları gittikçe büyümektedir. Büyüyen tabak boyları ile birlikte porsiyonlarda artmaktadır. Porsiyonlar büyüdükçe alınan kalori artmakta ve mide genişlemektedir. Zayıflamanın en önemli kuralı porsiyonları doğru ayarlamaktır. Örneğin; bir dilim ekmek avuçiçi büyüklüğünüzü geçmemelidir veya bir porsiyon et bir oyun kartı büyüklüğünü geçmemelidir. Salatalara konulan yağlar 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.
  2. Tekli doymamış yağ tüketin: Son dönemde yapılan araştırmalara göre tekli doymamış yağ asitlerinden zengin beslenme ile karın bölgesindeki fazlalıklarınızdan kurtulabilirsiniz. Örnek olarak; gün içerisinde ara öğün olarak 5 adet fındık veya salatanıza ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı fındık yağı ve yarım avokado ile bel ve karın bölgesindeki yağlardan uzak durabilirsiniz.
  3. Vitamin ve minerallerden zengin beslenin: Vitamin ve mineraller günlük önerilen miktarlarda alınmalıdır. Ancak düşük kalorili beslenme programlarında özellikle B grubu vitaminleri, demir ve kalsiyum yönünde yetersizlikler söz konusu olabilmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi burada daha çok ortaya çıkmaktadır.
  4. Posa tüketin:Posa; açlık hissini geciktirir, midenin boşalma hızını yavaşlatır ve bağırsak hareketlerini artırır. Böylece zayıflamayı destekler. Bu nedenle; sebze ve meyve miktarları yeterli olmalı, kabuklu yenebilen besinler kabuklu olarak tüketilmeli, meyve suyu yerine meyvenin kendisi tercih edilmeli, beyaz ekmek yerine tam tahıllı, çavdar, kepekli veya yulaf ekmeği tercih edilmeli, ve haftada en az 1-2 porsiyon kurubaklagil tüketilmelidir. Diyet posası 25-35 g/gün olmalıdır.
  5. Yapay tatlandırıcılardan uzak durun: İşlem görmüş şekerler olarak düşünülebilir. Kalori içermedikleri için şekerden vazgeçemeyenler için alternatif olarak geliştirilmiştir. Fakat son yıllarda yapılan çalışmalar, yapay tatlandırıcıların kilo alımına sebep olduğunu göstermektedir. Her besin tüketiminde vücut kalori aldığını düşünür, yapay tatlandırıcı kullandığınızda gerekli kalori gelmediği için daha çok yeme ihtiyacı duyarız ve tokluk hissi oluşmaz. Yapay tatlandırıcı yerine doğal şekerleri örneğin meyveyi tercih edin. 
  6. Bol su için: Günde 2-2,5 litre (10-12 bardak) su tüketilmelidir. Özellikle her öğünde yemeğe başlamadan önce su içilmelidir
  7. Harekete Geçin: Zayıflamak ve sağlıklı bir yaşam için hareket ve egzersiz şarttır. Haftanın 5 günü minimum 30 dk/gün orta şiddette aktivite veya haftanın 3 günü minimum 20 dk/gün yüksek şiddette aktivite yapılması uygundur. Örneğin; haftanın 2 günü 30 dk yürüyüş ile haftanın diğer 2 günü 20 dk bisiklet egzersizleri yapılabilir.
  8. Omega-3 takviyesi kullanın: Birçok yararının yanında omega-3 zayıflamaya da yardımcıdır. Omega-3 uzun süre tok kalmamızı sağlar, iştahı azaltır. Yağların yakılmasını kolaylaştırır, bir günde yakılan enerji miktarını (kalori) arttırır, kan şekeri ve insülin seviyesinin azalmasını sağlar. Özellikle egzersiz ile birlikte kullanıldığında zayıflamada daha etkilidir. Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık tüketilmelidir. Balık tüketilemiyorsa günde 1000 mg’lık omega-3 (balık yağı) takviyesi alınmalıdır.
  9. İştahınızı kontrol edin: İştahınızı kontrol edebilmek için doygunluk hissinizin oluşması gerekir. Bunun için protein grubundan zengin beslenmelisiniz. Süt grubunun özellikle yoğurdun iştah kesici ve doygunluk sağlayıcı özelliği yüksek orandadır.  Ara öğünlerinizde 1 küçük kase yoğurt veya 1 fincan süt tüketilebilir. 

Uzman Diyetisyen Deniz BERKSOY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir