Düğün Gününüze Kadar İdeal Kilonuza Kavuşun

Kır düğünlerinin sezonun açıldığı şu günlerde siz gelin adaylarının düğün gününe formda girebilmek için yediklerinize dikkat etme zamanınız geldi. Bunu nasıl sağlayacağınıza bir bakalım:

Bol su her zaman işe yarar: Günde en az 10 bardak su için. Öğünlerden önce en az yarım bardak su için. Su vücudumuzda katalizör görevi gördüğü için kilo vermeye giden yolda en büyük yardımcınmzdır.

Yumurta takviyesi: Güne glisemik indeksi düşük protein kalitesi yüksek besinlerden yumurta ile başlayın. Bu şekilde glisemik indeksi yüksek bir kahvaltıya oranla daha fazla yağ yakabilirsiniz.

Doğru atıştırmalıkları tercih edin: Gün boyunca yapılan bilinçsiz atıştırmaların yerine miktarına dikkat ederek doğru ara öğünü seçmeniz önemli. Örneğin; buzdolabı poşetine 5 badem, 5 fındık, 4 kuru kayısı koyun. İki ara öğün olarak tüketin. Her gün alternatifleri çeşitlendirerek devam edin.

Tam tahıllı beslenin: Ana öğünlerde tam tahıllı besinler, kahverengi pirinç veya bulguru tercih edin. Yapılan bir araştırmada, beslenme programında esmer pirinç olanların olmayanlara göre kilo verme oranları % 23 daha yüksek bulunmuş.

Beslenmenizde yağ yakıcı besinler olsun: En önemli yağ yakıcı besinler olan sebze, meyve ve kurubaklagilleri beslenmenizden eksik etmeyin. Örneğin; greyfurt yağ depolanmasını engeller ve insülini dengeler. Kurubaklagillerden mercimek yağ kaybını sağlayıcı aminoasitler içerir. Kabak yüksek oranda lif içerir ve karbonhidratların vücutta doğru yakıt olarak kullanılmasını sağlar.

Probiyotik ürünleri tüketin: Kansere karşı koruyuculuğu kanıtlanmış, sindirim sistemini düzenleyici, kolesterolü düşürücü özelliği olan probiyotik yoğurt, kefir gibi ürünlere beslenme programınızda mutlaka yer verin.

Masa başından kalkın: İş hayatınızın büyük bölümü masa başında geçiyorsa hafta sonu bunu telafi ederek metabolizmanızı hareketlendirmelisiniz. Sürekli oturan kişilerin bel çevresinin hareketli olanlara göre 4 cm daha fazla olduğu bulunmuş. Hafta sonu koşu ve yürüyüş gibi dolaşımı hızlandırıcı hareketler yapın.

İyi uyuyun: Düzenli uykunun kilo vermede önemli olduğu kanıtlanmış. Günde 5 saat uyuyanların 7-8 saat uyuyan kişilere göre daha kilolu olduğu görülmüş. Bunun sebebi uykusuzluğun açlık hissini artıran hormonları aktifleştirmesidir.

Düğün gününe yukarıda belirttiğimiz koşullara uygun bir beslenme programı ile haftada 1-1,5 kg yağ kaybı sağlayarak ideal kilonuzda girebilirsiniz.

Örnek Beslenme Programı

Sabah:

1 adet yumurta + 30 gr beyaz peynir + yeşillik (Tere, roka, maydanoz) + 1 bardak yağsız süt + 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

Ara öğün: 3 adet kuru kayısı + 5 adet badem veya fındık

Öğle:

  • 1 kase sebze çorbası veya 8 çorba kaşığı sebze yemeği
  • 3 çorba kaşığı bulgur pilavı veya 1 ince dilim tam tahıllı ekmek
  • Karışık mevsim salatası (yağsız)

Ara öğün: 1 adet greyfurt veya 1 adet portakal veya 1 adet elma

Akşam:

  • 100 gr ızgara et veya 6 çorba kaşığı kurubaklagil yemeği veya 200 gr fırında balık (Haftanın 2 günü)
  • 3 çorba kaşığı tam yağlı kaymaksız yoğurt
  • 1 ince dilim çavdar ekmeği
  • Karışık mevsim salatası (yağsız)

Akşam alternatif: 80 gr ton balığı veya 100 gr tavuklu salata + 1 ince dilim çavdar ekmeği

Ara öğün: 1 kutu probiyotik yoğurt veya 1 çay bardağı kefir

Saat 23.30: Uyku saati

* Günlük 10 bardak su. gün içerisinde 1-2 fincan yeşil çay. Su ve yeşil çay içine tarçın eklenebilir.

* Hafta sonu 1’er saat yürüyüş veya 30 dakika koşu. Egzersiz öncesi 1 fincan yağsız süt ile hazır kahve içilebilir.

Not: Yaklaşık 1200 kalori içeren bu program örnek olarak hazırlanmıştır. Beslenme programı kişinin yaşına, kilosuna, boyuna, metabolizmasına göre değişiklik gösterebilir.