Sıkı bir kahve tiryakisisiniz ve kahveden vazgeçemiyor musunuz? Sabahları kahve içmeden uyanamayanlardansınız veya yemekten sonra kahve keyfi yapmadan işinizin başına dönemiyor musunuz? Kimi için kahve şekerli güzeldir, kimi şekerden haz etmez, kimi için filtre kahve idealdir. Dünyada her gün 1.5 milyar fincana yakın kahve tüketilmekte ve bu rakam giderek artmaktadır. Bakalım kahvenin sağlıklı yaşama katkısı nasılmış 🙂
Kahve ve sağlık ilişkisi
- Yapılan bazı çalışmalarda kafeinin metabolik hızda %2-12’lik artış yarattığı gözlenmiştir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi, vücut ısısını arttırmak ile gerçekleştimektedir.
- Orta düzeyde kafein tüketiminin artık herhangi bir sağlık riskiyle ilişkili olmadığı pek çok çalışmayla gösterilmiştir. Örneğin, günde 2-3 fincan kahve tüketimi sakıncalı bulunmamaktadır.
- Ilımlı miktarda (2-4 fincan/gün) kahve tüketimi kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olurken aşırı tüketiminin de bazı sağlık problemlerine yatkınlığı arttırabileceği düşünülmektedir.
- Kadınların %90’ının sorunu olan selülit oluşumunda bir çok faktörün etkisi vardır. Ancak, yapılan son araştırmalara göre kafeinin selülit sorununu tetikleyici etki göstermediği, aksine yağı ayrıştıran enzimleri harekete geçirdiği ve lenf akışını kolaylaştırdığı belirlenmiştir.
- Eğer yeterli su tüketimi sağlanamazsa (günde 2 lt.’den az) ve kahve tüketimi aşırı miktarlara (günde 4 fincan ve üstü) çıkarsa vücut su hidrasyonunuz düşebilir.
- Özellikle ilerleyen yaşlardaki kadınlar için, günde 3 fincandan fazla kahve tüketimi kalsiyum kaybına yol açacağından kemik erimesi riskini arttırdığı düşünülmektedir.
- Houston Kanser Merkezi’nde yapılan bir çalışma kahve içen erkeklerde prostat kanseri riskinin % 60 azaldığını göstermiştir.
- Norveç’te yapılan bir çalışmada dikkati çeken en önemli bulgulardan birisi; diyetin en önemli antioksidan kaynağının %64’lük bir katkıyla kahve olduğu, bunu sırayla meyveler (%11), çay (%8), kırmızı şarap (%5), tahıllar (%5), sebzeler (%2) ve diğer besin kaynaklarının (%5) izlediği belirlenmiştir.
- Archieves of Internal Medicine’de yayınlanan bir yazıda filtre kahve, kafeinsiz kahve ve çay kullanımının Tip 2 diyabet riskini azalttığı belirtilmiştir.
- Japonya’da yapılan bir çalışmaya göre kahve içen kadınlarda rahim kanseri riski azaldığı belirtilmiştir.
- Egzersiz sonrası kas ağrılarınız çok oluyorsa 2 fincan kahve için. Journal of Pain dergisinde yayınlanan çalışmaya göre iki fincan kahve egzersiz sonrası ağrıyı yarı yarıya azaltıyor.
- Kahve kendi başına kalorisiz ve yağsız bir içecektir (1 tatlı kaşığı sade kahve: 9 kcal). Ancak dışarıda sunulan sütlü, kremalı kahvelere gelince iş değişiyor. Kahve seçimlerinizde şuruplu, kremalı, yoğun miktarda çikolata ve şeker içeren kahveler yerine; sade türk kahvesi, espresso, latte, americano gibi kahve çeşitlerini tercih edin.
Kahve bahane, sağlık şahane… Sağlıkla kalın…