Kilo vermek isteyenler ve diyet yapanlar genellikle yağlardan uzak dururlar. Ama her yağ aynı değildir. Vücudumuzun ihtiyacı olarak en göze çarpan omega-3 yağ asitleridir. Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta da ihtiyaç devam eder.
Genelde omega-3’ün balık yağı içeriğinden ötürü kilo aldırıcı özelliği olduğu ve özellikle çocuklarda kilo aldırmak için tüketilebileceği düşünülmektedir. Bilinenin aksine birçok yararının yanında omega-3 zayıflamaya da yardımcıdır.
Yeni yapılan çalışmalar balıklardan elde edilen omega-3 ‘ün karaciğer yağlanması, insülin direnci ve obezite (şişmanlık) tedavisinde faydalı olacağını göstermiştir. Omega-3’ün özelliklerini ve zayıflamaya etkisini soru-cevap ilişkisi içerisinde inceleyelim:
Omega-3 nedir?
Omega-3 vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir. Omega-3’ün bir diğer ismi ise alfa linolenik asitdir (ALA) ve yapılan çalışmalar günde 1000 mg ALA alanlarda koroner kalp hastalığının % 16, hastalık riskininde % 47 azaldığını göstermiştir.
Hangi besinlerde bulunur?
Ceviz, badem, fındık, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu veya yağı, kanola yağı, yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle yağlı balıklarda (somon, ton balığı, uskumru) bulunmaktadır.
Omega-3 zayıflamamıza nasıl yardımcı olur?
- Uzun süre tok kalmamızı sağlar, iştahı azaltır,
- Özellikle balıkların kalori içeriği kırmızı ete göre daha düşüktür,
- Yağların yakılmasını kolaylaştırır,
- Bir günde yakılan enerji miktarını (kalori) arttırmaktadır,
- Şişmanlıkla oluşan hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
- Kan şekeri ve insülin seviyesinin azalmasını sağlar.
- Özellikle egzersiz ile birlikte kullanıldığında zayıflamada daha etkilidir.
Tüketim alternatifleri nelerdir?
• Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık tüketilmelidir. Balık tüketilemiyorsa günde 1000 mg’lık omega-3 (balık yağı) takviyesi alınmalıdır.
• Günde 2 adet tam ceviz veya 5-10 adet badem tüketilebilir.
• Her gün 8 çorba kaşığı yeşil yapraklı sebze yemeği veya salata tüketilmelidir.
• Yoğurt veya salatanın içine 1 çorba kaşığı kadar keten tohumu veya yağı eklenebilir.
• Haftada en az iki kez kurubaklagil tüketilmelidir.
Omega-3 veya Balık yağı sağlığımız ile ilgili avantajlar sunarken; zayıflamaya ve yağ kaybına yardımcı olması için mutlaka doğru ve düzenli bir beslenme programının takip edilmesi gerektiğini unutmamalıyız.
Sağlıkla kalın.