Vücudunuzda kanser, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları, göz ve akciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın oluşmasında etkili olan serbest radikaller aynı zamanda yaşlanmaya da neden olan faktörlerdir. Serbest radikallere ve yaşlanmaya karşı savaşta en etkili destekçiniz ise anti-aging özellikli besinlerdir. Gelecekte daha güzel ve daha genç görünmek için yatırım yapmanın tam zamanı…
Somon: Omega 3 deposudur. Temel yağ asitleri içeriği ile güçlü iltihap sökücü özellikleri sayesinde eklem rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda hafıza güçlendirici özelliği ile beyin için vazgeçilmez bir besindir.
Siyah üzüm: Siyah üzüm çok güçlü antioksidanlarla doludur. Resveratrol, antosiyaninler, kuersetin ve tanin bunlardan bazılarıdır. Üzümün içerisinde yüksek miktarda su ve lif ile birlikte demir, selenyum, potasyum ve çinko yer alır. Bu maddeler yaşlanma karşıtı ve kalp dostudur.
Karides: İçeriğinde bol bulunan B vitaminleri (B12, B3), selenyum, iyot, kalsiyum ve çinko sayesinde; beyin fonksiyonlarını güçlendirir, hafızayı korur, kırışıklıkları azaltır, tiroit bezinin düzenli çalışmasına yardımcı olur, kemikleri ve bağışıklığı güçlendirir.
Nohut: Müthiş bir lif kaynağı olan nohut yaşlanmayı geciktirici bir çok besin maddesinden zengindir. Bol miktarda protein, E vitamini ve çinko içerir. Yapılan araştırmalara göre; hücre yenilenmesine yardımcı olarak saç ve cilt sağlığı ile birlikte kalbi ve bağışıklığı destekler.
Haşlanmış yumurta: 8 temel aminoasidi içeren yumurta aynı zamanda çinko, A, B, D ve E vitamini kaynağıdır. Kolajen üretimi, göz sağlığı, kemik sağlığı ile hafıza ve konsantrasyonu artırma ve duygusal sağlığı artırmada çok etkilidir. Yumurtanın hem sarısının hem beyazının tüketilmesinde fayda vardır.
Probiyotik yoğurt: Bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakteri miktarını arttırır. Kolesterol düzeyini azaltarak sağlıklı kemik, kas ve sinir sistemi için birebirdir. Ayrıca sağlıklı bakteri içeriği ile sindirim sistemini hızlandırarak kabızlık problemini azaltır ve metabolizmayı hızlandırır.
Arpa: Antioksidan tokotrienol’ün en zengin kaynağıdır. Yapılan çalışmalar bu maddenin kalp hastalıklarının önlenmesinde bazı E vitamini formlarında etkili olduğunu göstermektedir. Arpa; kötü kolesterolü oksitleyerek damar tıkanıklıklarını engellemekte ve karaciğerde kolesterol üretimini azaltmaktadır. E vitamini ve selenyumdan zengindir.
Avokado: A, B, C, E vitaminleriyle birlikte tekli doymamış yağ asidi (Omega-3 ve omega-9) içeriğinden yüksek bir besin olan avokado serbest radikallerle savaşır ve cildi çok iyi nemlendirir. Trigliserit seviyesini düşürür ve iyi huylu kolesterolü yükseltir ve kötü kolesterolü düşürür. Yüksek oranda lif içerir. Potasyum zenginliği ile kas sağlığı ve kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir.
Yulaf: Çözünür lif ve enerji kaynağı kompleks karbonhidrat zengini bir tahıldır. Kan şekerini dengeleyerek uzun süre tok tutma ve yavaş sindirilme özelliğine sahiptir. Serbest radikallere karşı savaşmak için gerekli E vitamini, tokotrienol, ferulik asit, kafeik asit yulafın içeriğinde bolca bulunur.
Pancar: Koyu kırmızı renkli pancar çok bir antioksidan olan beta-cyanin içerir. Kanı temizler ve anti kanserojen özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalara göre; pancarın karaciğeri koruma özelliği çok yüksek ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Ayrıca içeriğinde bulunan silika maddesi sağlıklı cilt, saç, tırnak, kas ve kemik bağ dokusu için gereklidir.
Mantar: Birçok sebzeden daha fazla protein, E vitamini ve selenyum içerir. Yağın yakılarak enerjiye dönüştürülmesi için temel bir faktör olan B3 vitamini (niyasin) içerir. Kalp sağlığı için önemli olan potasyum ve kireçlenmeyi önleyici B12 vitamini içerir. Shitake mantarı bağışıklık sistemini güçlendirir, reishi mantarı yüksek kan basıncına karşı savaşır, maytake matarı kan basıncı ve akciğer hastalıklarını tedavi eder.
Soğan: İçeriğinde; B vitaminleri, selenyum, kükürt ve kuersetin bolca bulunur. Soğan selülitle mücadele konusunda meşhurdur. Ayrıca içeriğinde bulunan krom kan şekerini düşürmeye yarar. Kuersetin ile iltihaplanmayı önleyici, selenyum ile güneşin zararlı ışıklarından cildi koruyucu, kükürt ile cilt, saç ve tırnak sağlığını koruyucu özelliktedir.
Yeşil elma: Çözünür ve çözünür olamayan lif içeriği ile besinin bağırsaktaki hareketlerini yavaşlatır. Pektin lifi bağırsaktaki yararlı bakterileri artırır ve vücuttan toksin atışına yardımcı olur. Yüksek lif içeriği aynı zamanda daha uzun süre tok tutma özelliği sağlar. Ayrıca; yeşil elmanın yüksek C vitamini içeriği sayesinde yağlar vücudumuzdan % 44 oranında daha kolay atılır.
Mercimek: En besleyici ve sindirimi kolay besinlerin başında gelen mercimeğin kırmızı, yeşil ve kahverengi renkleri vardır. Mercimek B12 ve B3 vitamininden son derece zengindir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan demir ile kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği ile sindirimi düzenlemeye yardımcıdır.
Salatalık: Yaklaşık %90’ı su içeren salatalık güçlü nemlendirme özelliğine sahiptir. Silika maddesinden zengindir. Silika; kemik ve bağ dokusuna faydası sebebiyle osteoporozu önlemede etkilidir. Salatalık; yüksek su içeriği ile birlikte magnezyum ve potasyumdan zengindir. Bu özelliği ile iyi bir idrar söktürücüdür.