Güçlü bir bağışıklık için renkli beslenin

Kış ayının gelişi ile gribal enfeksiyonlar ve hastalıklar artıyor. Vücudumuzu güçlü tutarak bu enfeksiyonlarla kolay mücadele edebiliriz. Bağışıklığınızı güçlü tutmanın ilk şartı, vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamanızdır yani yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeniz demektir.

Bu ay ki yazımda sizlere güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmenizde nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmek istiyorum.

 Besin çeşitliliğini sağlayın
Bazı besin öğeleri bağışıklık sistemi için faydalıdır ama tek başına hiçbir besin öğesi bağışıklığınızı güçlü tutmanızı sağlayamaz. Bu sebeple beslenmemizde çeşitlilik unsuru, önemlidir. Tüm besin gruplarından dengeli beslenmelisiniz. Menülerinizde her gün lif yönünden zengin olan farklı sebze ve meyvelere yer verin. Zeytinyağı ve yağlı tohumlar ile tahıl ve baklagillerden oluşan menülerle günlük beslenmenizi çeşitlendirin. Süt, yumurta, peynir gibi proteinlerle birlikte C vitamininden zengin yeşil çay tüketebilirsiniz.

 Proteinlerden zengin beslenin
Proteinler vücudumuzun gelişmesi ve onarımı için gerekli olan 20 farklı aminoasit içerirler ve bağışıklık fonksiyonları için özellikle önemlidir. Protein eksikliğinin, bağışıklık hücrelerinde ve antikor üretiminde azalmaya neden olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Et, tavuk, balık, süt ürünleri ve yumurtayla birlikte bitkisel protein içeren bakliyatlar ve tahıllar da önemlidir. Bilimsel çalışmalar fermente edilmiş süt ürünleri olan probiyotik yoğurt ve kefirin bağışıklığı güçlendirdiği yönünde sonuçlar vermiştir.

 Antioksidan içeren vitaminlerin önemini unutmayın
Aslında bütün vitaminler vücudumuzun savunma mekanizması için gereklidir. Ancak bilimsel çalışmalar antioksidan özelliği olan vitaminlerin bağışıklık sistemi üzerinde daha etkili olduklarını ortaya koymuştur. Antioksidanlar vücudumuzda oksijenin yanmasıyla birlikte oluşan serbest radikallerin hücrelerimize zarar vermesini engeller. C, A, E, D vitamini ihtiyaç duyulan vitaminlerdir.

 Selenyum takviyesi kullanın
Antioksidan savunmamız için en önemli mineraldir. Bir çalışmada vücuda giren virüslerin mutasyona uğramasına engel olduğu tespit edilmiştir. Virüsün mutasyona uğramaması demek ona karşı vücut tarafından geliştirilen mücadelenin daha kolay yapılması anlamına gelir. Günlük önerilen miktar 200-400mcg’dir. E vitamini ile selenyumun birlikte alınması her iki antioksidanın faydasının artmasını sağlar. Kümes hayvanları, deniz ürünleri, buğday, soğan, sarımsak ve kırmızıbiber gibi pek çok besinde selenyum bulunur.

 Çinkodan zengin beslenin
Vücudun akyuvar ve antikor oluşturmasına ve mikroplarla savaşmasına yardımcı olur. Grip ve soğuk algınlığına karşı etkilidir. Hücre yenileyicidir. Yetişkinlerde günlük ihtiyaç 15-20mg’dir. Gebelerde ve sporcularda çinko ihtiyacı artar. Kırmızı et, yumurta ve deniz ürünleri çinko içeren temel besinlerdir.

 Omega-3 ‘den zengin beslenmek için düzenli balık tüketin
Vücut tarafından üretilmeyen, bu yüzden ancak besinler yoluyla elde edilen omega-3 kalp sağlığımızı olumlu yönde etkileyen, kötü kolesterolü ve trigliseridi düşüren ve kansere karşı bizi koruyan gerekli bir yağ asitidir. Özellikle somon, sardalya, uskumru, hamsi, ringa gibi yağlı balıklarda bulunmaktadır. Ayrıca; ceviz, badem, fındık, fasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeler gibi besinleri de tüketmeye özen gösterin.

Sağlıkla kalın.