Hindistan Cevizi Sütü, Yağı, Şekeri, Rendesi…

Hindistan cevizi tropikal bölgelerde yetişen bir gıdadır ve meyvesi yenir. Hindistan cevizinin; suyu, sütü, yağı, şekeri, rendesi gibi birçok formu bulunmaktadır. Her birinin kendine has özellikleri vardır. Bu özellikleri inceleyelim:

Hindistan cevizi suyu

Hindistan cevizinin içinde yer almaktadır. İçerdiği yüksek miktarda elektrolit, vücudunun terleme sırasında kaybettiği mineralleri geri kazandırır. 100 gramı 17,4 kaloridir. Tatlı bir su olduğu için şekerli yiyeceklere olan eğilimi azaltır. Hiç yağ içermemektedir. İçerisinde doğal şekerler ve mineraller bulunmaktadır. Bağırsak enfeksiyonlarında, ishal ve kusma ile kaybolan suya karşı kullanılmaktadır. Ayrıca Hindistan cevizi suyunun idrar yollarında antiseptik tesir yaptığı da bulunmuştur. Egzersiz sonrası toparlanmayı sağlamak için ve enerji içeceği gibi kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi rendesi

Kurutulup rendelenmiş hindistan cevizi meyvesi; toz veya file olarak marketlerde yer almaktadır. Rendelenmiş hindistan cevizi, çiğ olarak bile oldukça tatlı olduğu için genelde şekerleme ve tatlılarda kullanılır. 100 gr Hindistan cevizi rendesi 88 kalori içermektedir. Çok iyi bir potasyum, magnezyum, çinko, bakır, demir ve B vitamini kaynağıdır. Tatlılara süs verme amaçlı kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi sütü

Hindistan cevizi doğrudan süt veren bir meyve değildir. Bu süt rendelenmiş beyaz meyvesinin suyla karıştırılması ve bekletilmesi ile elde edilir. Sonuçta krema kıvamında yoğun bir süt elde edilir. 100 ml Hindistan cevizi sütü 227,5 kaloridir. İçeriğinde % 53,9 su, % 34,7 yağ ve % 3,6 protein % 6,6 karbonhidrat ve % 1,2 mineral bulunmaktadır. Esansiyel aminoasitlerden zengindir. Kahvenize ekleyeceğiniz süt yerine tercih edebilir veya kahvaltıda tahıl gevreğine ekleyebilirsiniz.

Hindistan cevizi şekeri

Palmiye ağacı çiçeklerinin nektarlarından üretilen hindistan cevizi şekerine; hindistan cevizi şurubu da denir. Saf olduğundan emin olmak için marketten satın alırken üzerinde %100 ibaresi bulunmasına dikkat edilmelidir. Tatlı yapımından beyaz şeker yerine kullanılabilir. Çay ve kahveye aroma amaçlı eklenebilir. Yoğun tadından ve kalorisinden ötürü yiyecek ve içeceklerde düşük miktarda tercih etmelisiniz.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağının % 90’ı doymuş yağdan oluşmaktadır. 1 çorba kaşığı 117 kaloridir. 100 gr ise 869 kaloridir. Yapılan araştırmalarda toplam kolesterol, trigliserit, fosfolipit, LDL ve VLDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerini azalttığı; HDL kolesterolünü (iyi kolesterol) artırdığı bulunmuştur. Hindistan cevizi yağının içeriğinde en çok laurik asit bulunur. Laurik asidin antiviral, antibakteriyal fonksiyonlara sahip olduğu, diş çürümelerine ve diş plâklarına karşı faydalı olduğu belirtilmektedir. Cilt ve saç nemlendirilmesinde ve yenilenmesinde kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizinin bu özelliklerinden bahsettikten sonra size güzel bir tarif vermek istiyorum;

Hindistan cevizli havuç çorbası (4 kişilik) 

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 500 gr havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 bardak su 500 ml
  • Hindistan cevizi suyu
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 1-2 tatlı kaşığı toz köri
     

    Hazırlanışı:

Orta boy bir tencerede hindistan cevizi yağını, havuç, patates ve soğanı ısıtın. Arada bir karıştırarak sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Suyu ekleyip kaynamasını bekleyin. 10 dakika pişirin.

Daha sonra çorbayı püre haline gelinceye kadar blenderdan geçirin. Hindistan cevizi suyunu ilave edin ve tekrar karıştırın. Limon suyu ve köriyi ekleyin. Karıştırdıktan sonra biraz daha kaynatın. Toz kırmızıbiber ile süsleyin ve servis edin. Hindistan cevizinin bütün özelliklerini içeren çorbanız hazır.

Not: 1 kişilik porsiyonu 212 kaloridir.