Mayo Klinik Diyeti ile Göbek Eritmenin Yolları

Mayo Klinik Diyeti, greyfurt diyeti olarak bilinen bir diyetle karıştırılmaktadır. Greyfurt diyetinin ana amacı sebze ve meyve tüketimini sınırlandırmak ve bunların yerine protein değeri zengin gıdalarla beslenme mantığını içermektedir. Greyfurt diyeti, ABD de “10 Günde 5 kilo verdiren diyet” sloganı ile ün yapmıştır. Yüksek protein içeriği sebebi ile tercih edilmemelidir.

Asıl Mayo Klinik Diyeti; sağlıklı beslenme davranışı ve egzersiz alışkanlığının benimsenmesini savunmaktadır. Diyet yapmanın sağlıklı ve az kalorili besinleri seçmek olduğunu ve egzersiz yapmanın da aktif bir yaşamı benimsemek olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Mayo Klinik Diyetinin kilo verme aşamaları 

1. Porsiyon kontrolü sağlanmalı

Büyük tabaklar yerine küçük tabakların kullanılmasının önemine değinmektedir. Düşük kalorili, besleyici özellikte besinleri bol tüketip; sodyumdan zengin, yüksek kalorili, işlenmiş fast- food türü gıdaları daha az tüketmenin kilo verme ile birlikte bel çevresinde azalmayı da sağlayacağını savunmaktadır. Örneğin; et, tavuk veya balığın ölçüsü 2-3 parça, kalınlığı da kart destesi kalınlığında tercih edilebilir.

2. Sebze ve meyveden bol beslenilmeli 

Vitamin ve minerallerden bol olan sebze ve meyveler aynı zamanda düşük kalorili ve liften zengindir. Günde en az 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve yenmesi gerektiğinin üzerinde durmaktadır.

• Tercih edilmesi gereken sebze ve meyveler: Taze sebze ve meyveler, düşük sodyumlu sebzeler, su ile konservelenmiş meyveler veya taze meyve suları.

• Sakınılması gereken sebze ve meyveler: Hindistan cevizi, krema soslu sebzeler, kızartılmış sebzeler, şurup içeren meyve konserveleri, şeker eklenmiş meyve veya sebze konserveleri.

3. Sağlıklı yağlar tercih edilmeli 

Beslenme düzeninizde sağlıklı yağ seçimleri olması gerektiğini belirtmektedir. Sağlıklı yağları tercih etsek bile yağ kalori içeren bir besin maddesidir, bu sebeple miktarına dikkat ederek tüketilmelidir. Tüketilmesi gereken sağlıklı yağların tablosunu oluşturmuştur.

• Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, trans yağ içermeyen margarin, kolesterol fakiri margarin.

• Limitli tüketilmesi gereken yağlar: Tereyağ, et suyu yağı, krema sosu, hidrojenize trans yağ içeren margarin, kakao yağı.