UHT Süt Melek mi Şeytan mı?

Uzun ömürlü sütlerin ( UHT) raf ömrü boyunca dayanması için içine katkı maddeleri katıldığı söylentisini duymayanınız yoktur. Basında sıkça yer alan “UHT süt zararlı mıdır, süt bu sistemle nasıl bir işleme tabi tutulur, içinde katkı maddesi var mıdır?” gibi pek çok soru tüketicilerin kafasını kurcalamaya devam ediyor. Aklınıza takılan soruları  cevaplıyoruz.

UHT SÜT NEDİR?

UHT, İngilizce “Ultra High Temperature” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Yani Türkçe uzun ömürlü süt olarak bilinir. Bu yöntem ile süt, özel kapalı ortamda 135°C- 140°derecelere ısıtılır ve bu sıcaklık derecesinde çok kısa süre (2-5 saniye) bekletilerek sütte bulunan ve sağlığa zararlı olabilecek mikroorganizma ve sporlar yok edilir. Ardından süt aseptik (mikropsuz) şartlar altında 6 katmandan oluşan, sütü bozabilecek hava ve ışıktan koruyan ambalajlara doldurulur.

İşte sütün bozulmasına neden olan mikroorganizmaların tamamının öldürülmesi sebebi ile UHT sütler 4 ay boyunca paketlendiği günkü tazeliğini korur. UHT süt açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmeli ve 3 gün içinde tüketilmelidir.

UHT SÜTTE KATKI MADDESİ VAR MI? 

Son dönemlerde medyada sık sık rastladığımız, özellikle ambalajlı sütü hedef alan yanlış haberler tüketicinin kafasını karıştırmaktadır. UHT teknolojisinin tüm dünyada kullanılarak, Amerikan Gıda Teknolojistleri Enstitüsü; UHT işlemini gıda endüstrisinin 20. yüzyılda gerçekleştirdiği en büyük başarı olarak kabul etmiştir. UHT tekniği ile süt mikroorganizmalarından tamamen arındırıldığı için herhangi bir koruyucu katkı madde kullanımına da gerek kalmamaktadır.

UHT SÜTÜN BESİN DEĞERİ DÜŞÜK MÜ? 

Tüketicilerin merak ettiği bir diğer soru ise UHT işlemi sonucunda sütteki besin değerinde herhangi bir kayıp olup olmadığı konusu.  UHT işlemi sonucunda sütteki protein, yağın, laktozun ve minerallerin, özellikle de kalsiyumun besleyici özelliğinde bir değişme olmamaktadır. Her türlü ısıl işlem bazı vitaminlerde kayıplara yol açarken, UHT işleminde B1, B6, B12 ve folat vitaminlerde ufak kayıplar meydana gelmektedir, ancak bu kayıpların evde ısı ve süresi kontrolsüz kaynatılan sokak sütüne göre çok daha az olmaktadır. Yeterli-dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam tarzını benimsemek için günde en az 2 bardak süt içilmeli, pastörize ve uzun ömürlü UHT sütlerin maksimum hijyen koşullarında üretilen ve sürekli analiz edilen ürünler olduğunu, bu nedenle süt alırken pastörize ya da uzun ömürlü UHT sütlerin tercih edilmesi gerekmektedir.